96808
Book
In basket
Trucizny od dawna towarzyszyły człowiekowi w życiu codziennym, ale w miarę rozwoju cywilizacji znacznie rozszerzyło się ich działanie na organizm człowieka. Współczesna nauka zajmuje się toksykologią poszczególnych związków chemicznych oraz ich wykorzystaniem w praktyce. W publikacji omówiono m.in. losy trucizn w organizmie, mechanizmy ich toksycznego działania, toksykologię środowiska, żywności. przemysłową oraz sądowo-lekarską, bojowe środki trujące (zagrożenie atakami terrorystycznymi), pomoc w ostrych zatruciach oraz problematykę bezpieczeństwa chemicznego (mającą obecnie zasięg ogólnoświatowy). Książka jest przede wszystkim przeznaczona dla studentów uczelni medycznych, a lekarzom i farmaceutom oraz osobom zawodowo stykającym się z toksykologią niewątpliwie pomoże rozszerzyć i uregulować wiedzę z tej dziedziny. Ponieważ podstawowe problemy toksykologii autorzy przedstawili w bardzo przystępny sposób dla czytelnika nieprofesjonalisty, książkę adresuje się także do szerokiego grona odbiorców zwłaszcza, że wszyscy stykamy się na co dzień z substancjami trującymi, a poznanie ich właściwości toksycznych i sposobów działań zapobiegawczych może okazać się bardzo przydatne w praktyce. (Rec. Wydawn.)
Availability:
Czytelnia - wypożyczenia krótkoterminowe
There are copies available to loan: sygn. 61 (1 egz.)
Notes:
Bibliography, etc. note
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again