Sortowanie
Źródło opisu
IBUK Libra
(30)
Katalog zbiorów
(10)
Forma i typ
E-booki
(30)
Książki
(10)
Publikacje dydaktyczne
(3)
Publikacje naukowe
(3)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(2)
Publikacje fachowe
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(10)
Placówka
Wypożyczalnia dla Dorosłych
(1)
Biblioteka Naukowo-Techniczna
(2)
Czytelnia - wypożyczenia krótkoterminowe
(7)
Autor
Jaszczak Roman (1964- )
(2)
Pepliński Benedykt
(2)
Przeor Monika
(2)
Baer-Nawrocka Agnieszka
(1)
Bereszyński Andrzej
(1)
Beszterda-Buszczak Monika
(1)
Biegańska-Marecik Róża
(1)
Bielińska Elżbieta Jolanta
(1)
Bilska Agnieszka
(1)
Blecharczyk Andrzej (1953- )
(1)
Borówczak Franciszek
(1)
Buczyński Janusz
(1)
Ceitel Jan
(1)
Cholewa Ryszard
(1)
Chwałko Ewa
(1)
Czapski Janusz (1946- )
(1)
Czekała Wojciech
(1)
Czubak Wawrzyniec
(1)
Dobicki Wojciech
(1)
Dukarska Dorota
(1)
Faligowska Agnieszka
(1)
Filistowicz Andrzej (1947- )
(1)
Frankiewicz Andrzej (zootechnik)
(1)
Gawęcki Jan (1944- )
(1)
Giefing Dieter Franciszek (1942- )
(1)
Grajewski Sylwester M
(1)
Gruszecki Tomasz
(1)
Gut Adam
(1)
Głowacki Stanisław (leśnictwo)
(1)
Houszka Hanna
(1)
Janowski Andrzej (ekonomia)
(1)
Jasek Stanisław
(1)
Jeżewska-Witkowska Grażyna
(1)
Jindra Iwona (1972- )
(1)
Jędrusek-Golińska Anna
(1)
Kiryluk-Dryjska Ewa
(1)
Komisarek Jolanta
(1)
Konieczka Anna
(1)
Kontecka Helena (1939- )
(1)
Korczyński Ignacy (1948- )
(1)
Kołodziejczak Małgorzata
(1)
Kołodziejczak Małgorzata (ekonomia)
(1)
Kraśkiewicz Aleksandra
(1)
Krzesiński Włodzimierz
(1)
Krzywdzińska-Bartkowiak Mirosława
(1)
Kupiec Jerzy Mirosław
(1)
Kusiak Władysław (1961- )
(1)
Kwella Michał
(1)
Majka Jerzy
(1)
Makowska Agnieszka
(1)
Mazur Andrzej
(1)
Mazur Andrzej (1967- )
(1)
Mazurkiewicz Jan (rybactwo)
(1)
Małecka-Jankowiak Irena
(1)
Mańka Małgorzata (1951- )
(1)
Melke Andrzej
(1)
Mikołajczak Beata
(1)
Mocek Andrzej
(1)
Mocek-Płóciniak Agnieszka
(1)
Mrówczyńska-Kamińska Aldona
(1)
Muśnicki Czesław (1936-2016)
(1)
Nowakowski Piotr (zootechnika)
(1)
Okoński Bernard
(1)
Pawlak Karolina
(1)
Pazdrowski Witold
(1)
Piechnik Leszek (agronomia)
(1)
Pilarski Krzysztof
(1)
Pięta Wiesław (1954- )
(1)
Poczta Walenty (1955- )
(1)
Polechoński Ryszard
(1)
Przezbórska-Skobiej Lucyna
(1)
Przybył Antoni
(1)
Przysiecki Piotr
(1)
Roman Adam (1966- )
(1)
Ryś-Jurek Roma
(1)
Sawinska Zuzanna
(1)
Siemiński Paweł
(1)
Siudziński Stanisław (1935-2015)
(1)
Skorupski Maciej
(1)
Smardzewski Jerzy
(1)
Sobek Zbigniew
(1)
Socha Stanisław (1952- )
(1)
Sydor Maciej
(1)
Szmyt Janusz
(1)
Szramka Hubert
(1)
Szulc Tadeusz (1942- )
(1)
Szymanowska Anna (1953- )
(1)
Szymaś Bożena (1948- )
(1)
Söğütlü Cevdet
(1)
Thanh-Blicharz Joanna Le
(1)
Topolewski Stanisław (1963- )
(1)
Wawrzynowicz Jacek
(1)
Ważyński Bohdan (1930- )
(1)
Wieruszewski Marek
(1)
Winnicki Stanisław (weterynaria)
(1)
Zastempowski Bogdan
(1)
Zawierucha Elżbieta
(1)
Zawierucha Marcin
(1)
Zielak-Steciwko Anna
(1)
Łukaszewicz Ewa
(1)
Rok wydania
2020 - 2025
(14)
2010 - 2019
(25)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(7)
Kraj wydania
Polska
(40)
Język
polski
(39)
angielski
(1)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(2)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(1)
Temat
Zootechnika
(2)
Bezpieczeństwo informacji
(1)
Chwałko, Ewa
(1)
Ekonomika rolnictwa
(1)
Gospodarka leśna
(1)
Gospodarstwo rolne
(1)
Hodowla zwierząt
(1)
Hydraulika
(1)
Informacja
(1)
Leśnictwo
(1)
Ochrona lasu
(1)
Owoce
(1)
Ping-pong
(1)
Pneumatyka
(1)
Polski Związek Tenisa Stołowego
(1)
Produkcja roślinna
(1)
Produkcja zwierzęca
(1)
Przetwory owocowo-warzywne
(1)
Rachunkowość rolnicza
(1)
Rolnictwo ekologiczne
(1)
Sportowcy
(1)
Sportowcy z niepełnosprawnością
(1)
Ubezpieczenia gospodarcze
(1)
Warzywa
(1)
Wyprawy i ekspedycje
(1)
Zawody sportowe
(1)
Zdrowe odżywianie
(1)
Łowiectwo
(1)
Temat: czas
2001-
(3)
1901-2000
(2)
1701-1800
(1)
1918-1939
(1)
1939-1945
(1)
Temat: miejsce
Polska
(3)
Ukraina
(2)
Karpaty (góry)
(1)
Rosja
(1)
Rumunia
(1)
Stany Zjednoczone (USA)
(1)
Słowacja
(1)
Gatunek
Podręcznik
(3)
Podręczniki akademickie
(2)
Praca zbiorowa
(2)
Materiały pomocnicze dla szkół wyższych
(1)
Monografia
(1)
Opracowanie
(1)
Relacja z podróży
(1)
Dziedzina i ujęcie
Rolnictwo i leśnictwo
(3)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(1)
Geografia i nauki o Ziemi
(1)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(1)
Historia
(1)
Kultura fizyczna i sport
(1)
Media i komunikacja społeczna
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
Podróże i turystyka
(1)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(1)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(1)
40 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Opracowanie jest kompendium wiedzy technologicznej i ekonomicznej o rolnictwie. Porusza podstawowe problemy z zakresu produkcji rolniczej, w tym roślinnej i zwierzęcej, oraz rolniczej produkcji ekologicznej. Zawiera także podstawowe zagadnienia z ekonomiki i organizacji rolnictwa, agrobiznesu, rachunkowości rolniczej oraz zasad Wspólnej Polityki Rolnej Unii Europejskiej. Podręcznik jest przeznaczony przede wszystkim dla studentów i absolwentów nierolniczych kierunków studiów, pragnących zdobyć podstawowy zasób wiadomości dotyczących rolnictwa. Może być pomocny studentom kierunków rolniczych lub pokrewnych, jako repetytorium wiedzy zdobytej wcześniej na zajęciach z przedmiotów przyrodniczych i ekonomicznych. (Rec. Wydawn.)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia - wypożyczenia krótkoterminowe
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Podręcznik jest syntezą wiedzy o prowadzeniu gospodarki leśnej w lasach Polski. W sposób encyklopedyczny omówiono w nim główne działy tej gospodarki - hodowlę lasu, urządzenie lasu, ochronę lasu, użytkowanie lasu i ekonomikę leśnictwa. W książce ukazano przyrodniczą złożoność gospodarki leśnej, jej cele i zadania gwarantujące trwałe zachowanie lasów dla przyszłych pokoleń, bez uszczerbku dla obecnych, o ile prawa i zasady polityki leśnej będą akceptowane i przestrzegane przez społeczeństwo. Przedstawione zagadnienia SA wynikiem wiedzy i praktyki wielu pokoleń leśników, a także najnowszych osiągnięć z dziedziny leśnictwa. Podręcznik jest przeznaczony przede wszystkich dla studentów leśnictwa, ochrony środowiska oraz biologii. (Rec. Wydawn.)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia - wypożyczenia krótkoterminowe
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Z badań nad sposobem żywienia Polaków wynika, że spożycie warzyw i owoców, choć sukcesywnie rośnie, jest wciąż niewystarczające i odstajemy pod tym względem od większości krajów europejskich. Jest to o tyle niezrozumiałe, że Polska jest znaczącym producentem i eksporterem wielu gatunków warzyw i owoców, a gdy chodzi o jabłka i owoce jagodowe – zajmuje pierwsze miejsce w Unii Europejskiej. Oddając tę książkę do rąk Czytelników, mamy nadzieję, że dzięki zaprezentowaniu walorów i różnorodności rynkowej oferty ogrodniczej, tajników współczesnego przemysłu owocowo-warzywnego oraz wiarygodnych argumentów żywieniowo-zdrowotnych, przyczyni się ona do wzrostu konsumpcji warzyw i owoców w naszym społeczeństwie, przybliżając poziom ich spożycia do zaleceń międzynarodowych. (Rec. Wydawn.)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia - wypożyczenia krótkoterminowe
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Propedeutyka leśnictwa / Władysław Kusiak, Roman Jaszczak. - Wydanie III. poszerzone i uaktualnione. Dodruk. - Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2015. - 158, [1] strona, [44] stron tablic : ilustracje, tabele ; 24 cm.
"Propedeutyka leśnictwa" jest podręcznikiem, w którym w sposób przystępny opisano najważniejsze zagadnienia gospodarki leśnej, poczynając od historii leśnictwa. Szczególny akcent położono na przybliżenie tematyki związanej z urządzaniem i użytkowaniem lasu, czyli obejmującej planowanie leśne oraz gospodarcze użytkowanie lasu. Dużo miejsca poświęcono hodowli lasu, a także ochronie lasu, ochronie przyrody oraz edukacji leśnej. Walorem opracowania jest przekazanie aktualnych danych charakteryzujących gospodarkę leśną, co pozwala lepiej zorientować Czytelnika w roli i pozycji sektora leśnego w Polsce. Książka jest jedyną pozycją z zakresu leśnictwa, które prezentuje w zwięzły sposób całość problematyki leśnej i jest adresowana nie tylko do przyszłych leśników, lecz także do osób chcących poznać i zrozumieć tę interesującą branżę. (Rec. Wydawn.)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia - wypożyczenia krótkoterminowe
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(...) Rozszerzamy treść podręcznika o nowe gatunki i formy utrzymania zwierząt, m.in. o: inne ssaki w hodowli, zwierzęta towarzyszące człowiekowi i zwierzęta laboratoryjne, hodowlę ryb. Choć nie wyczerpują one wiedzy w tym zakresie, to wskazują na nowe gatunki zwierząt spotykane w hodowli w kraju i na świecie. Obecna wiedza dotycząca zwierząt gospodarskich jest już znacząca, natomiast wiedza na temat chowu i hodowli innych gatunków - często bardzo powierzchowna. Rozszerzony zakres podręcznika wynika też z faktu, że jest on kierowany do studentów wielu kierunków studiów, w tym: zootechniki, rolnictwa, weterynarii, techniki rolniczej i leśnej, budownictwa, ochrony środowiska oraz do młodzieży techników rolniczych. Jest również swoistym kompendium wiedzy dla hodowców zwierząt gospodarskich oraz hodowców utrzymujących inne gatunki zwierząt. Oddajemy do rąk Czytelników podręcznik będący kontynuacją znanego już na rynku "Chowu i hodowli zwierząt". Zdecydowaliśmy się na zmianę tytułu z uwagi na wprowadzenie nowych rozdziałów omawiających inne zwierzęta użytkowe. Nowy tytuł wierniej oddaje treść podręcznika. (Tadeusz Szulc) (Fragment wstępu)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia - wypożyczenia krótkoterminowe
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Łuk Karpat : 84 dni samotnej wędrówki / Ewa Chwałko. - Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, 2022. - 523, [1] strona : fotografie, mapy, portrety ; 21 cm.
Ewa Chwałko jako pierwsza Polka i druga kobieta na świecie przeszła samotnie Łuk Karpat. Szlakiem przez Rumunię, Ukrainę, Polskę i Słowację, głównie szczytami gór, w 84 dni przemierzyła blisko 2400 km – trasą, którą sama ułożyła, nie korzystając z depozytów i suportu. Początkiem i końcem jej wędrówki były przełomy Dunaju – pierwszy przy Żelaznych Wrotach w Rumunii, zaś drugi przy Bramie Devińskiej u ujścia Morawy na Słowacji, zwanej też Bramą Hainburską. Efektem jej podróży jest barwna opowieść o podróży pełnej przygód, czasem zabawnych, czasem niebezpiecznych. Czytelnik znajdzie tu mapy z zaznaczoną trasą przejścia, zgrabnie wplecioną dawkę wiedzy historycznej i przyrodniczej o przemierzanych regionach - autorka niczego nie pozostawia bez kontekstu. Całość okraszają znakomite zdjęcia. Autorka została doceniona Wyróżnieniem KOLOSÓW 2021 roku w kategorii Wyczyn. Natomiast książka zdobyła nagrody: Kolosa za najlepszy debiut podróżniczy roku 2022, wyróżnienie Magellana za najlepszą książkę podróżniczą roku 2022.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4) (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Naukowo-Techniczna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 368 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Naukowo-Techniczna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 20761 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Informacja jest jednym z najcenniejszych zasobów naszej epoki. Ma ona postać zarówno danych, jak też wiedzy i umiejętności. Jest nośnikiem najnowszych technologii, i to nie tylko przemysłowych, ale również pokojowych czy wojskowych. Zasoby informacyjne są majwartościowszymi z narzędzi na rynkach kapitałowych oraz inwestycyjnych, ale także - doskonałym środkiem do osiągnięcia określonych wpływów na arenie międzynarodowej. (...) Szczególną ochroną otacza się te informacje, których ujawnienie może negatywnie wpłynąć na bezpieczeństwo państwa, jego struktury (w tym także - określonych instytucji) i obywateli, a zwłaszcza - informacji niejawnych., czyli takich, których "nieuprawnione ujawnienie spowodowałoby lub mogłoby spowodować szkody dla Rzeczypospolitej Polskiej albo byłoby z punktu widzenia jej interesów niekorzystne, także w trakcie ich opracowywania oraz niezależnie od formy i sposobu ich wyrażania. (Fragment Zakończenia)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia - wypożyczenia krótkoterminowe
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 327 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jubileuszowa publikacja przedstawia dzieje tenisa stołowego w Polsce na tle współzawodnictwa sportowego w Polsce, Europie i na świecie w XX i XXI wieku. To drugie wydanie, znacząco poszerzające historie tej pięknej dyscypliny sportowej. Szczególną okazją by przypomnieć najważniejsze fakty z historii będzie 90-lecie Związku Tenisa Stołowego (PZTS). Pingpong (tenis stołowy) pojawił się w Polsce w pierwszej połowie lat dwudziestych ubiegłego stulecia. Historię tego stowarzyszenia tworzyli młodzi ludzie (dwudziestolatkowie, trzydziestolatkowie), którzy poprzez swoją działalność popularyzowali tę grę w niepodległej Polsce... (Fragment wstępu)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia - wypożyczenia krótkoterminowe
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 796/799 (1 egz.)
E-book
W koszyku
Odzwierciedleniem aktualnych trendów – z perspektywy teoretycznej, metodycznej i praktycznej – są podejmowane zagadnienia badawcze zaprezentowane w kolejnych rozdziałach. Należą do nich: tematyka związana z analizą aktywności antyoksydacyjnej surowców, fortyfikacja żywności, modulowanie składu białka czy finalnie – projektowanie nowych produktów spożywczych. Omawiane są w nich również aspekty dotyczące modyfikacji bakterii probiotycznych zwiększającej ich adhezję do nabłonka jelitowego, jakości i bezpieczeństwa produktów regionalnych, jak również tzw. produktów typu borderline, powszechnie występujących w obrocie farmaceutycznym.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Informacja jak otrzymać kod PIN znajduje się na stronie internetowej Miejskiej Biblioteki Publicznej w Gorlicach: Zasoby dostępne online
E-book
W koszyku
Rosnąca świadomość społeczna o istotnej roli pożywienia w utrzymaniu i poprawie zdrowia oraz walorów życia powoduje zainteresowanie konsumentów jakością spożywanych posiłków. Rola owoców i warzyw jako składnika diety w tym względzie jest bezsprzeczna. Warzywa kapustowate, w tym szczególnie jarmuż, są źródłem wielu związków o wysokiej aktywności biologicznej. Należą do nich m.in. związki fenolowe, karotenoidy oraz glukozynolany, wykazujące działanie przeciwnowotworowe. Ograniczenie wpływu zabiegów procesu technologicznego na cechy przetwarzanych surowców można uzyskać poprzez zastosowanie minimalnego przetwarzania owoców i warzyw. Technologie minimalnego przetwarzania są nowoczesnymi technikami, które pozwalają na uzyskanie żywności o trwałości wystarczającej do umożliwienia jej dystrybucji, a jednocześnie spełniającej potrzeby konsumenta w zakresie wygody i wysokiej jakości produktów. Jednakże w literaturze jest niewiele danych na temat wpływu zabiegów stosowanych w technologii minimalnego przetwarzania, w tym pakowania w atmosferze o wysokiej zawartości tlenu, na zawartość związków biologicznie aktywnych w produkcie. Celem pracy było zbadanie wpływu zabiegów procesu technologicznego oraz warunków pakowania i przechowywania w atmosferze modyfikowanej, ze szczególnym uwzględnieniem atmosfery wysokotlenowej, na jakość sensoryczną, mikrobiologiczną oraz zmiany zawartości związków biologicznie aktywnych jarmużu o małym stopniu przetworzenia. Badanym materiałem był świeży jarmuż (Brassica oleracea L. var. acephala DC.), zielony – odmiany Refleks oraz czerwony – odmiany Redbor. Realizację celu oparto o aktualne metody badawcze i analityczne umożliwiające m.in.: pakowanie z wykorzystaniem różnych opakowań i składów atmosfery, śledzenie zmian stężenia gazów wewnątrz opakowania z minimalnie przetworzonym produktem, ocenę stopnia skażenia mikrobiologicznego surowca, a także obserwację związków biologicznie aktywnych w oparciu o metody chromatograficzne. Zebrane wyniki poddano analizie statystycznej potwierdzającej lub wykluczającej istotny wpływ badanych czynników na wyróżniki jakości oraz wskazującej korelacje pomiędzy parametrami. W pracy przedstawiono wyniki dotyczące jakości sensorycznej oraz mikrobiologicznej jarmużu zapakowanego i przechowywanego w atmosferze modyfikowanej o różnej zawartości tlenu i ditlenku węgla, w tym atmosfery wysokotlenowej, przy zastosowaniu materiałów opakowaniowych o przepuszczalności tlenu od 1,5 do 3000 cm3/m2/24 h·atm, litych bądź poddanych mikroperforacji. Ponadto zbadano wpływ wybranych warunków pakowania na profil oraz zawartość związków fenolowych, glukozynolanów, karotenoidów, witaminy C oraz siarkowych związków lotnych. Badania ukierunkowano na wybór zarówno atmosfery wysokotlenowej jak i niskotlenowej w celu porównania ich wpływu na różne aspekty jakości jarmużu o małym stopniu przetworzenia. Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, że najlepsze warunki pakowania i przechowywania jarmużu o małym stopniu przetworzenia uzyskuje się poprzez połączenie zastosowania atmosfery wysokotlenowej o składzie 80/10/10 (%O2/%CO2/%N2) oraz materiału opakowaniowego o przepuszczalności tlenu 3000 cm3/m2/24h*atm. Wymienione warunki pakowania, wraz z obróbką wstępną jarmużu roztworem kwasów askorbinowego i cytrynowego, pozwoliły na obniżenie aktywności fizjologicznej, uzyskanie wysokiej jakości sensorycznej oraz ograniczenie skażenia mikrobiologicznego produktu w czasie 12 dni przechowywania. Połączenie obróbki roztworem kwasów organicznych oraz pakowania w atmosferze wysokotlenowej umożliwiło zmniejszenie skażenie mikrobiologicznego jarmużu, porównywalne lub istotnie wyższe od zastosowania obróbki wodą chlorowaną. Ponadto wskazane warunki obróbki i pakowania pozwoliły na zachowanie wysokiej zawartości związków fenolowych w produkcie. Wysoką retencję glukozynolanów uzyskano przy zastosowaniu niskotlenowej atmosfery modyfikowanej, natomiast ograniczenie strat karotenoidów w większym stopniu uwarunkowane było większą przepuszczalnością materiału opakowaniowego uzyskiwaną poprzez wykorzystanie mikroperforacji o łącznej średnicy otworów 700 µm/m2.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Informacja jak otrzymać kod PIN znajduje się na stronie internetowej Miejskiej Biblioteki Publicznej w Gorlicach: Zasoby dostępne online
E-book
W koszyku
Materiałem do badań były wędliny podrobowe typu pasztetowa, które wyprodukowano z częściową zamianą tłuszczu zwierzęcego na oleje roślinne oraz z dodatkiem naturalnych przeciwutleniaczy. Wędliny scharakteryzowano pod względem zawartości kwasów tłuszczowych oraz okresowo w czasie przechowywania oznaczano zawartość pierwotnych i wtórnych produktów utleniania tłuszczów. Badane próby poddano także ocenie sensorycznej. Zauważono, że częściowa zamiana tłuszczu zwierzęcego na oleje roślinne pozwoliła na uzyskanie produktów o wysokiej atrakcyjności sensorycznej i stabilności oksydacyjnej. Otrzymane produkty o zwiększonej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych spełniają wymagania stawiane żywności funkcjonalnej. Natomiast dodatek do wędlin doświadczalnych wodnego ekstraktu z liści morwy, bogatego w związki biologicznie aktywne, m.in. polifenole, pozwolił na wyprodukowanie wyrobów, które mogą stanowić nowy asortyment żywności o ukierunkowanym działaniu prozdrowotnym. Wędliny z dodatkiem wodnego ekstraktu z liści morwy scharakteryzowano również pod względem hamowania aktywności cholinoesteraz i konwertazy angiotensyny oraz jakości mikrobiologicznej.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Informacja jak otrzymać kod PIN znajduje się na stronie internetowej Miejskiej Biblioteki Publicznej w Gorlicach: Zasoby dostępne online
E-book
W koszyku
Biogazownie rolnicze do produkcji energii w coraz większym stopniu wykorzystują odpady. W związku z tym proces fermentacji metanowej zachodzący w biogazowniach wydaje się być optymalnym rozwiązaniem, umożliwiającym racjonalne zagospodarowanie odpadów organicznych z jednoczesną produkcją energii. Jednym z innowacyjnych rozwiązań pozwalającym na produkcję biogazu, a następnie energii, może okazać się wykorzystanie larw owadów Hermetia illucens. W pracy analizowano możliwości zastosowania wybranych odpadów organicznych pochodzenia roślinnego w procesie produkcji biogazu rolniczego oraz w hodowli larw Hermetia illucens przeznaczonych do celów energetycznych. Problem naukowy został sformułowany w postaci pytania: czy zastosowanie procesu biokonwersji odpadów organicznych z wykorzystaniem owadów Hermetia illucens pozwoli podnieść efektywność energetyczną oraz ekonomiczną funkcjonowania biogazowni (włączając w to również wykorzystanie produktów ubocznych), w porównaniu do fermentacji samych odpadów? W badaniach nad wydajnością biogazową oraz metanową użyto 18 wybranych odpadów organicznych oraz larwy Hermetia illucens wraz z substratami związanymi z ich produkcją i przetwarzaniem: wytłoki po ekstrakcji tłuszczu owadziego, sam tłuszcz, rozdrobnione larwy, wysuszone larwy czy odchody larw. Na podstawie uzyskanych danych z badań opracowano innowacyjną technologię biokonwersji odpadów organicznych, w tym wycofanej ze sprzedaży żywności, w ramach procesu odzysku. Z kolei na podstawie wydajności biogazowych i metanowych odpadów oraz larw i ich frakcji przeprowadzono obserwację dotyczącą efektywności energetycznej. Jednocześnie uwzględniając właściwości uzyskanych pofermentów, wykonano również analizę ekonomiczną dla pięciu zaproponowanych technologii. Odpady wykorzystane w badaniach charakteryzowały się między innymi dużym zakresem wahań zawartości suchej masy przy zawartości materii organicznej wynoszącej ponad 80%, co kwalifikuje je do wykorzystania w procesie fermentacji metanowej. Równie dobre wyniki zaobserwowano w odniesieniu do larw Hermetia illucens oraz produktów związanych z ich produkcją i przetwarzaniem. Na podstawie uzyskanych wyników stwierdzono, że wytłoki były wartościowym substratem do biogazowni rolniczej. Sprzedaż pozyskanego tłuszczu może mieć korzystny wpływ na bilans ekonomiczny funkcjonowania biogazowni.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Informacja jak otrzymać kod PIN znajduje się na stronie internetowej Miejskiej Biblioteki Publicznej w Gorlicach: Zasoby dostępne online
E-book
W koszyku
Nanotechnologia jako interdyscyplinarna dziedzina nauki znajduje swoje zastosowanie również w drzewnictwie. Jednym z najbardziej wszechstronnych i wielofunkcyjnych nanomateriałów jest syntetyczna krzemionka płomieniowa (nano-SiO2), która wprowadzona do matrycy polimerowej pozwala na znaczną poprawę wytrzymałości i odporności termicznej powstałego nanokompozytu. Nadrzędnym celem niniejszej pracy było określenie wpływu dodatku nanokrzemionki do żywicy mocznikowo-formaldehydowej (UF) i fenolowo-formaldehydowej (PF) na właściwości wytworzonych przy ich użyciu sklejek oraz płyt wiórowych i na tej podstawie zaproponowanie nowych rozwiązań pozwalających na ograniczenie ilości środków wiążących stosowanych w produkcji sklejek oraz poprawę właściwości płyt wiórowych wytwarzanych z udziałem niedrzewnych surowców lignocelulozowych. Uwzględniając fakt, iż nanokrzemionka wykazuje znaczną tendencję do aglomeracji, celem prowadzonych prac było również określenie stopnia powierzchniowej modyfikacji krzemionki wybranym silanowym środkiem sprzęgającym, pozwalającego na wytworzenie płyt o jak najlepszych właściwościach fizykomechanicznych. W badaniach wykorzystano 3-aminopropylotrietoksysilan (APTES) stosowany powszechnie jako promotor adhezji i modyfikator powierzchni wypełniaczy nieorganicznych w wielu układach polimerowych, w tym fenolowych, melaminowych i mocznikowo-formaldehydowych. Tego typu modyfikacja stosowana jest głównie w procesach wytwarzania kompozytów polimerowych zawierających w swoim składzie różnego rodzaju nanonapełniacze. Zakres przeprowadzonych prac obejmował wytworzenie sklejek zaklejonych nanokompozytowymi żywicami klejowymi dla różnego jednostkowego ich naniesienia na powierzchnie fornirów, wytworzenie płyt wiórowych zaklejonych żywicą UF z dodatkiem różnych ilości nano-SiO2, wytworzenie sklejek i płyt wiórowych zaklejonych żywicami UF oraz PF z dodatkiem krzemionki modyfikowanej różną ilością APTES. Biorąc pod uwagę rosnące zainteresowanie przemysłu płyt drewnopochodnych stosowaniem surowców alternatywnych, szczególnie w procesie wytwarzania płyt wiórowych, w ramach badań wytworzono również płyty wiórowe z udziałem cząstek słomy rzepakowej zaklejone żywicą UF/nano-SiO2. Wszystkie wytworzone płyty poddano ocenie ich właściwości fizykomechanicznych oraz higieniczności zgodnie z wymogami odpowiednich norm technicznych. Na podstawie uzyskanych wyników badań stwierdzono, że zastosowanie nano-SiO2 jako wypełniacza żywic UF i PF w procesie wytwarzania sklejek, pozwala na znaczną redukcję jednostkowego naniesienia żywic klejowych podczas klejenia arkuszy fornirów. Pomimo ograniczenia ilości nanokompozytowych żywic klejowych o 33% w przypadku żywicy UF i 25% w przypadku żywicy PF, wytworzone sklejki charakteryzowały się wymaganą jakością sklejenia. W przypadku żywicy UF wykazano również istotne ograniczenie emisji formaldehydu. Ze względu na wysokie koszty produkcji nanokrzemionki takie działania są ważne z ekonomicznego punktu widzenia, ale również zgodne z ideą zrównoważonego rozwoju, promującego ograniczenie zużycia surowców, a w szczególności tych, które stanowią zagrożenie dla środowiska naturalnego. Modyfikacja żywicy UF odpowiednio dobraną ilością krzemionki pozwala również na poprawę właściwości fizykomechanicznych oraz higieniczności płyt wiórowych. Z kolei w przypadku płyt z udziałem odpadowych cząstek roślin jednorocznych, dodatek nano-SiO2 do żywicy UF pozwolił na zwiększenie stopnia substytucji wiórów drzewnych cząstkami słomy. Płyty wytworzone z 50-procentowym udziałem cząstek słomy rzepakowej i zaklejone żywicą UF/nano-SiO2 spełniały wymagania stawiane płytom typu P2. Dodatkowo jakość sklejenia, a w efekcie wytrzymałość zarówno sklejek, jak i płyt wiórowych zaklejonych nanokompozytowymi żywicami klejowymi można ulepszyć poprzez modyfikację nano-SiO2 odpowiednio dobranym aminosilanem – APTES. Ciekawym rezultatem prowadzonych badań jest również poprawa wybranych cech palności płyt wiórowych, wynikająca w głównej mierze z wysokich właściwości barierowych nano-SiO2. Jak wykazały wstępne badania palności, wprowadzenie do żywicy klejowej niewielkich ilości nano-SiO2 pozwala na wytworzenie płyt wiórowych o większej odporności na działanie ognia, co przejawia się m.in. wydłużeniem czasu zapłonu płyt, ograniczeniem powierzchni wypału oraz wzrostem wskaźnika tlenowego.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Informacja jak otrzymać kod PIN znajduje się na stronie internetowej Miejskiej Biblioteki Publicznej w Gorlicach: Zasoby dostępne online
E-book
W koszyku
Głównym celem badań było określenie wpływu trzech systemów uprawy roli (konwencjonalnego, uproszczonego i siewu bezpośredniego) na rozwój roślin, plonowanie, wartość siewną i paszową nasion oraz efekty ekonomiczne uprawy łubinu żółtego. Dodatkowo oceniono wpływ systemu uprawy roli i zróżnicowanego nawożenia azotem na plonowanie pszenicy ozimej i rzepaku ozimego oraz wpływ następczy łubinu żółtego. Doświadczenia polowe przeprowadzono w latach 2012–2017 w Zakładzie Doświadczalno Dydaktycznym w Złotnikach, należącym do Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Doświadczenia założono jako dwuczynnikowe, w układzie split-plot w czterech powtórzeniach. Czynnikiem pierwszego rzędu był system uprawy roli (konwencjonalny, uproszczony, siew bezpośredni). Czynnikiem drugiego rzędu w doświadczeniach z pszenicą ozimą i rzepakiem ozimym było nawożenie azotem w dawkach: 0, 60, 120, 180 kg·ha−1. Rozwój łubinu żółtego był najbardziej determinowany warunkami pogodowymi w czasie wegetacji. W doświadczeniu nie stwierdzono istotnych różnic między uprawą konwencjonalną a uproszczoną: w obsadzie roślin, LAI, suchej masie korzeni i brodawek korzeniowych, liczbie kwiatów na pędzie głównym i na pędach bocznych na roślinie, kwiatów poddanych aborcji, wysokości roślin, liczbie strąków i nasion na roślinie, a także w plonie nasion i wydajności białka. Uprawa konwencjonalna zapewniała najwyższy dochód rolniczy oraz najniższy koszt produkcji nasion. Na podstawie przeprowadzonych badań należy stwierdzić, że pszenica ozima uprawiana bezpośrednio po łubinie żółtym plonowała wyżej o 1,2 t·ha−1 (19,3%) niż na stanowisku po rzepaku ozimym. Optymalna dawka azotu dla pszenicy wynosiła 120 kg·ha−1. Dawka azotu 180 kg·ha−1 nie powodowała istotnego przyrostu plonu pszenicy ozimej w porównaniu z dawką 120 kg·ha−1. W porównaniu z uprawą konwencjonalną, rzepak ozimy plonował istotnie niżej, o 12,0% w uprawie uproszczonej i o 47,7% w siewie bezpośrednim. Najwyższy plon rzepaku ozimego uzyskano po zastosowaniu dawki azotu 180 kg·ha−1.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Informacja jak otrzymać kod PIN znajduje się na stronie internetowej Miejskiej Biblioteki Publicznej w Gorlicach: Zasoby dostępne online
E-book
W koszyku
Od wprowadzenia obowiązku wyznaczania dojazdów pożarowych na terenach leśnych minęło blisko 20 lat. Dominacja w strukturze leśnych sieci drogowych, których zasadniczym elementem są dojazdy pożarowe, niskonośnych nawierzchni gruntowych była również przyczyną rozpoznania możliwości wskazania stosunkowo tanich, prostych i bezpiecznych dla środowiska technologii zwiększania nośności nawierzchni dojazdów pożarowych oraz szybkich, a jednocześnie wiarygodnych metod weryfikacji założeń projektowych. Pozwolić to może na racjonalizację wysiłków związanych z unowocześnianiem sieci dojazdów pożarowych – jednego z istotnych komponentów zabezpieczenia przeciwpożarowego obszarów leśnych w Polsce. Skuteczność prowadzenia akcji gaśniczych, pozwalających na ugaszenie pożarów w początkowej fazie rozwoju, jest efektem nie tylko wyszkolenia ludzi wyposażonych w nowoczesny sprzęt, ale również sprawności działania systemów prognozowania zagrożenia pożarowego i wczesnego wykrywania powstających pożarów oraz dysponowania odpowiednich sił i środków, bezbłędnie i w krótkim czasie docierających do miejsca pożaru. Lasy Państwowe muszą kontynuować trudne zadanie modernizowania swojej sieci drogowej. Trudność polega na tym, że należy pogodzić wymagania techniczne stawiane infrastrukturze drogowej z maksymalnym ograniczaniem negatywnego oddziaływania szlaków komunikacyjnych na środowisko oraz oczekiwaniami ekologów i społeczeństwa. Pomocne w tym względzie mogą okazać się wyniki dalszych badań naukowych prowadzonych w tym zakresie.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Informacja jak otrzymać kod PIN znajduje się na stronie internetowej Miejskiej Biblioteki Publicznej w Gorlicach: Zasoby dostępne online
E-book
W koszyku
W związku ze starzeniem społeczeństw, zwłaszcza w krajach rozwiniętych, które obejmuje wzrost średniej długości życia oraz zwiększenie odsetka osób powyżej 60. r.ż. w populacji, szczególnego znaczenia nabiera wykorzystanie żywności funkcjonalnej jako potencjalnego źródła wartości korzystnych dla zdrowia i poprawy komfortu życia seniorów. Badanie czynników kształtujących postawy osób starszych wobec produktów funkcjonalnych jest tego naturalną konsekwencją. Celem pracy było poznanie wybranych elementów postawy starszych dorosłych w porównaniu z młodszymi względem żywności funkcjonalnej oraz ich związku z wrażliwością smakową, a także zbadanie wpływu wieku na pożądalność konsumencką produktów funkcjonalnych. Wiek stanowił najsilniejszy predyktor zmian wartości progów rozpoznania smaku słodkiego i słonego oraz drugi w kolejności dla smaku kwaśnego. Hierarchia ważności czynników branych pod uwagę przy zakupie żywności jest różna dla osób poniżej 60. r.ż. i starszych. Częstotliwość spożywania produktów funkcjonalnych była różna wśród osób poniżej 60. r.ż. i starszych. Osoby w wieku 60 lat i starsze wykazały bardziej zachowawczą postawę względem żywności funkcjonalnej niż młodsze. Osoby w wieku poniżej 60 lat i starsze wykazały podobną ogólną pożądalność konsumencką względem badanych produktów funkcjonalnych. W świetle uzyskanych wyników nie ma potrzeby intencjonalnego intensyfikowania smaku (zwłaszcza słonego i kwaśnego) w produktach funkcjonalnych przeznaczonych dla osób starszych. Opór wobec innowacji silniej determinował postawy osób w wieku 60 lat i starszych względem żywności funkcjonalnej niż naturalnie rozwijająca się z wiekiem potrzeba dbania o zdrowie.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Informacja jak otrzymać kod PIN znajduje się na stronie internetowej Miejskiej Biblioteki Publicznej w Gorlicach: Zasoby dostępne online
E-book
W koszyku
Praca składa się z rozważań teoretycznych nad naturą usług oraz z części empirycznej, która dotyczy usług produkcyjnych w rolnictwie. Za cel dotyczący warstwy teoretycznej badania przyjęto próbę rozpoznania istoty usług oraz określenie ich roli w gospodarce i rolnictwie, w związku z ewolucją poglądów dotyczących wzrostu i rozwoju gospodarczego oraz paradygmatem rozwoju zrównoważonego. W warstwie empirycznej pracy celem jest rozpoznanie zróżnicowania korzystania z usług w rolnictwie oraz próba oceny uwarunkowań rozwoju usług rolniczych w krajach Unii Europejskiej. W badaniach teoretycznych zastosowano metodę dedukcyjną, dialektyczną i komparatywną. W części empirycznej pracy przedstawiono miejsce sektora usług w gospodarce narodowej, a następnie ilościową charakterystykę usług produkcyjnych, wykorzystywanych w rolnictwie w poszczególnych krajach członkowskich UE oraz stopień zróżnicowania poziomu korzystania z tych usług. Obiektem badań były podmioty korzystające z usług rolniczych w krajach Unii Europejskiej (UE-25), w latach 2000-2016. Badanie przeprowadzono na podstawie danych EUROSTAT, FADN i literatury przedmiotu.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Informacja jak otrzymać kod PIN znajduje się na stronie internetowej Miejskiej Biblioteki Publicznej w Gorlicach: Zasoby dostępne online
E-book
W koszyku
W monografii przedstawiono rzeźbę terenu oraz uwarunkowania geologiczno-morfologiczne, zwracając uwagę szczególnie na czwartorzędowe utwory macierzyste gleb w poszczególnych mezoregionach. Stanowią one bowiem bardzo ważny czynnik glebotwórczy ukształtowanej pokrywy glebowej. Przybliżono także warunki klimatyczne panujące tu w ostatnich 70 latach. Potwierdziły one dynamiczny wzrost średniej temperatury, wyraźnie wyższy w porównaniu z wcześniejszymi założeniami modeli klimatycznych. Zaprezentowano szatę roślinną, florę i roślinność zgodnie z zasadami przyjętymi w piśmiennictwie geobotanicznym. Uwzględniono również problemy ochrony szaty roślinnej, wskazując najważniejsze obszary chronione (parki, rezerwaty itp.). [fragment Wstępu]
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Informacja jak otrzymać kod PIN znajduje się na stronie internetowej Miejskiej Biblioteki Publicznej w Gorlicach: Zasoby dostępne online
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej